joi, 5 ianuarie 2012

Sibiu sau despre cum m-am chinuit cu doua cesti de cappuccino!

Pentru cititorii care dupa ce vor citi titlul, vor da ochii peste cap si se vor gindi, ca sint inca una care critic minunata noastra patrie, vreau sa fac citeva precizari : iubesc Romania, sint nationalista in sensul pozitiv, cred ca nationalitatile conclocuitoare din respect pentru tara in care traiesc trebuie sa stie sa vorbeasca corect romaneste, cunosc geografia Romaniei, fiindca m-am straduit sa o invat si am strabatut-o in lung si in lat si cunosc si ceva istorie, mult peste media admisa pentru cultura generala, dupa 12 clase.
Sibiul este unul din cele mai frumoase, curate, etc orase din Romania si asta si datorita sasilor care ne-au ajutat sa ne mai ordonam un pic spiritul latin.
Acum citeva zile am facut o mica excursie in Sibiu si in imprejurimi si pentru ca am stat doua zile a urmat o dimineata, in care "dependenta" mea de cafea si-s spus cuvintul si am cautat impreuna cu iubitul meu, "imbolnavit si el de microbul meu, o cafenea in centru.
Din nefericire fac parte din acel segment de piata, care stie ce trebuie sa bea si chiar se ambitioneaza sa gaseasca, asta si pentru ca unul din joburile mele este sa fac degustare de cafea, la nivel profesionist(o da exista si asa ceva) si mai sint prost obisnuita de cei citiva barista din Romania, care chiar se straduiesc sa sfinteasca locul unde lucreaza.
Barista - este un cuvint care provine din limba italiana si desemneaza acea persoana care se ocupa exclusiv de facutul cafelei, asa ca daca intilniti unul din asta sa nu-i cere-ti shoturi de tequila!!!
Prima incercare chiar in piata mare, Leonidas cafe, o da imi zic, cunosc pralinele geniale de ciocolata, deci cu siguranta voi gasi si o cafea pe cinste.
Prima impresie a fost de tristete totala, spatiul mult prea mare pentru ciocolata si cafeaua pe care o asteptam, putina marfa intr-o vitrina, care ar fi hranit cu sigranta un batalion de infanterie, decorul lipsea cu desavirsire, mesele si scaunele din alt film decit spatiul.
Ne asezam la o masa la fereastrea, eu zimbind gindindu-ma totusi, ca voi bea un cappuccino, cum il face Paul sau Cristi(doi dintre acei barista)...si ne uitam la meniu.
Nu ma asteptam sa fie facut din hirtie adusa din China sau papisur egiptean, dar nu avea nimic special.
Nu vreau sa fiu rea, dar pralinele de la Leonidas au un nume, pe care trebuie sa-l respecti, zic eu, dar poate gresesc.
Eu am comandat un cappuccino si deja mintea mea era in alte zari, iubitul meu a comandat o reteta speciala cu trufe, avea un nume atit de interesant incit ma asteptam sa primeasca o nebunie la care eu sa ma uit ca un copil pedepsit.
Domnisoara care servea era de-o tristete si de-o mutenie, cum rar am intilnit, nu a schitat nici macar un zimbet, care din cite stiu eu e gratis.
Cind a primit comanda, l-a chemat pe domnul repsonsabil cu sala, care cred ca era propietarul, sa dea drumul la un aparat automat, cred ca mai potrivit pentru acasa decit pebtru un astfel de loc si sa prepare cele doua bauturi.
Cappuccino putea sa-l aduca in pahar de plasti, fiindca atita valora, in schimb am platit 9 lei si bautura care suna atit de frumos in meniu a fost un espresso dublu, lungit cit se poate cu ceva sirop de alune, ca de trufe nu putea fi vorba.
Cred ca cel mai mult am platit de fapt bomobanele de ciocolata, care insoteau ceasca de cafea decit bautura in sine.
Recomandari : locul este bine asezat in centru, i-as recomanda proprietarului sa-si gaseasca un designer sa-i facac mici retusuri sau poate sa gazduiasca expozitii de fotografie, a fotografilor din Sibiu, asa ar avea decorati gratis peretii si oameni care a vina in locatie.
Sa-si cumpere un espressor, cu un brat nu cu doua, desi la cit e spatiu, daca primeste comanda 10 espresso si 10 cappuccino, nu-l ajuta.
Sa-si intruiasca un om, care sa prepare cu adevarat acele retete minunate cu siropuri, scortisoara si ciocolata si cafea.
Ar fi un plus extraordinar.
Ar putea sa-si aduca spre vinzare cafea si ceai gourmet, care merg la fix cu pralinele belgiene.
Si nu in ultimul rind persoana care serveste oamenii sa fie mai vie, ca e intr-o cafenea, nu la pompe funebre.
Sibiu se invecineaza cu jud.Vilcea, ar putea sa incerce cu doua oltence focoase:),pentru inceput la servire.
Aceasta a fost istoria cu primul cappuccino ucis inainte sa se nasca, miine partea a doua....sper sa fie un pic mai vesela.



Depinde de ce cafea beau!