miercuri, 25 iunie 2014

RIMINI 2014!

Nu pot sa nu zic ca nu am asteptat acest campionat mondial de la Rimini foarte mult, as minti!
L-am asteptat pentru ca ..asa cum stiu multi din cei care ma cunosc, Italia, este ca si acasa pentru mine.
In ultimii 4 ani a fost locul in care am calatorit cel mai des, am jurizat ultimele doua campionate nationale, o mare onoare pentru mine, comunitatea de barista din Italia, ma iubeste..cred ca mai mult decit in Romania:)))..da ..ce pot sa spun Rimini, e foarte familiar si a fost o alegere EXCELENTA ca si locatie...insa nu stiu daca in iunie, cind poti sa stai la plaja si sa te relaxezi, e cea mai buna perioada pentru a muncii, orice ai face, oricit de mult ti-ar placea.
Petrecerile de pe plaja organizate de La Marzocco au rivalizat cu campionatul:))cei mai  multi stiu de ce!
Am vazut multe in lumea cafelei, dar in unele dintre seri trebuie sa recunosc ca am fost surprinsa...si nu mereu placut!
Drumul a fost amuzant si obositor si mi-a dat mult de gindit cu organizarea unei excursii intr-o tara producatoare de cafea, am avut intentia la un moment dat sa fac o excursie cu vreo 40 de persoane:)), insa dupa drumul in Italia, mi-am dat seama ca cel mai mare grup poate fi de 4 persoane maxim.
Mi-a placut energia de gladiatori a baietilor si energia minunata pe care a avut-o Katy, care m-a suprins cit de frumos o transforma aceasta pasiune pentru cafea.
Multi dintre cei care au vazut performantele tuturor campionilor de anul asta, nu au avut cum sa vada munca, pasiunea, efortul depus, iar uneori timpul si emotiile nu au fost de partea lor.
Evident ca-mi doresc sa fim campioni mondiali si cred ca ...daca eu nu-mi doresc, care am pornit nebunia asta cu cafeaua si competitiile in Romania, nu stiu cine.
Trebuie sa recunosc  insa, ca pentru posibilitatile pe care le avem, pentru piata de la noi, care este inca ca o fata mare, sintem pe drumul cel bun.
Nu-mi place ca nu ne-am dezmintit ca natie si exista oameni, inca, in aceasta mica comunitate, care fac bussines cu cafea si care nu stiu, ca se afla in aceasta pozitie privilegiata, pentru ca eu am avut un vis si mi-am pus sufletul, economiile, munca si anii la bataie sa fac ca acest vis sa existe.
Nu-mi doresc sa fim prieteni, nici sa bem bere impreuna, dar cind unii  dintre fosti campioni au lipsa celor  7 ani de acasa si nu dau buna ziua, doar pentru ca au alta parere decit mine, e o problema si nu pentru mine, e o problema pentru caracterul acestor persoane, care se erijeaza (stiu ca nu cunosc cuvintul, au lucrat in bar, nu au avut timp de scoala) in luptatori ai unei cauze pe care nu le-a dat-o  nimeni si e trist, e foarte trist.
Nu mi-am dorit bisericute, DAR nici nu-mi doresc oameni in jurul meu, care nu vor sa faca nimic pozitiv, ci doar cum bine zice Laurentiu, sa faca poze la evenimente, nefacind NIMIC  concret pentru comunitatea de barista sau de cafea.
Au un bussiness de succes cu cafea(cinste lor), dar asta nu inseamna, ca ai dat ceva inapoi, dupa ce ai primit sansa de a fi unul din acei putini, care sa-si reprezinte tara intr-o confruntare internationala.
NU ar trebui sa-ti spun eu, ca nu ai bun simt.("prietenii" se stiu), ar trebui sa stai strimb si sa gindesti drept, ca inainte de 2010, nu stia nimeni cine esti, doar prietenii tai si familia, nimeni din lumea cafelei vreau sa spun, ca sa fiu inteleasa.
Toti "luptatorii"pentru speciality coffee, care se pling ca nu promovez cafea de specialitate, ar trebui sa-si aminteasca, ca eu am fost prima care le-am propus, sa vina la evenimente, chiar gratis.....stiti ce s-a intimplat cu acesti "luptatori", au lasat balta multe din evenimente, pentru ca e greu sa muncesti ca voluntar, sa cresti o nisa sau o piata, e mai bine sa fii un profitor, lipsit de bun simt si sa te simti ofensat.
Oamenii despre care vorbesc se stiu, ceilalti care vor sa avem o relatie decenta sint asteptati cu un ...imi pare rau...pe strada Zefirului...si lucrurile se pot rezolva.
Nu trebuie sa fim prieteni, nici macar sa iesim la bere, dar cind esti unul din cei care ai beneficiat de munca mea, de pasiunea mea, de visul meu, ai macar decenta sa zici buna ziua, sa vii sa sustii campionii nationali, sa nu te prefaci prea ocupat pentru a putea sa stai dracului pe un scaun si sa fii ROMAN...15 minute, 12 minute,10  minute...frumos ar fi sa simti, sa strigi, sa traiesti, dar ce sa-ti cer cind tu nu simti nimic, ce pot sa-ti cer!!!NIMIC
intr-o lume ideala rr fi frumos doar sa ne privim in oglinda si sa fim sinceri cu noi, chestia asta ne-ar ajuta sa fim OAMENI.
In rest...... Rimini  a fost superb, cafele bune, oameni frumosi, care nu-ti cer 500 de euro sa impartaseasca cu tine pasiunea pentru cafea.....si sincer de-abia astep sa ajung din nou in ianuarie.
Nu- mi place sa spun oamenilor lucrurile pe care ei singuri ar trebui sa le stie si nici sa sciu in fiecare post cite am facut pentru foarte multi oameni din aceasta comunitate, minuscula de barista, dar se pare ca, in Romania,din pacate,  modestia e privita ca prostie si nu ca buna crestere.
Rimini si Melbourne au fost cred, cu toate discutiile si problemele ce le0am avut, cele mai frumoase experiente, de cind merg la campionate si stiti de ce?....pentru ca oamenii astia care sint campioni au ceea ce multora le-a lipsit - 7 ani de acasa.
Sint o echipa, s-au ajutat, s-au sustinut, isi fac planuri, cum sa ajute sa mergem mai departe, cu ceea ce am inceput, se zbat, muncesc si sint oameni frumosi...cu personalitate, dar care nu m-au facut sa ma simt o halta in viata lor si apreciaza efortul si munca depusa si stiu cit de greu e sa schimbi ceva, sa educi, sa cresti, sa fii voluntar...
VOLUNTAR...pentru mine inseamna sa iubesti atit de mult ce faci, incit nu cuantifici asta in sume la sf. lunii.
Sint mindra si le multumesc ca au inteles, ca cel mai important lucru, inainte sa fii campion, este sa fii OM.
La final, este o persoana careia vreau sa-i multumesc, care mi-a facut fiecare seara in Rimini, speciala si mi-as dori, acum cind il cunosc mai bine, sa-si gaseasca in primul rind linistea si sa-si indeplineasca toate visele, oricit de nebune sint!
Daca nu visam, nu traim, asta cred, cu cit e mai nebun visul tau, cu atit mai puternic si special esti!